Jongerentheater krijgt plek in hybride productiehuis

geplaatst op -

Na het wegvallen van jongerentheater The Young Ones is er een nieuwe kans voor de ontwikkeling van theatertalent in het nog te vormen hybride productiehuis. Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het productiehuis biedt straks ruimte aan muzikanten, theatermakers en kunstenaars uit de regio om hun talenten verder te ontwikkelen. Die kunnen er onder professionele begeleiding oefenen en samen met andere disciplines aan producties werken.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Begin dit jaar maakte The Young Ones bekend na tien jaar te stoppen met het maken van jongerentheater. Dit werd door velen gezien als een verlies voor de stad. Jongeren maakten er theater met en voor jongeren over maatschappelijke thema´s en grote verhalen. Een wezenlijk onderdeel daarin was de aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. Daarmee was The Young Ones niet alleen van culturele betekenis voor Zwolle, maar ook breder voor de ontwikkeling van talenten van jongeren.

Betekenis voor stad en regio

“Wij erkennen de waarde van The Young Ones voor de stad en regio. Natuurlijk is het heel jammer dat er een einde is gekomen aan deze bijzondere vorm van jongerentheater in Zwolle, maar via het hybride productiehuis ontstaan weer mooie nieuwe kansen voor jongeren”, aldus wethouder Monique Schuttenbeld. “Daarover hebben wij de afgelopen maanden gesproken met veel culturele partners in de stad en anderen die zich gemeld hebben met ideeën en initiatieven voor jongerentheater. Uit die gesprekken bleek echter dat op dit moment geen van de partijen bereid of al in staat is om het jongerentheater van The Young Ones over te nemen.” 

Hybride productiehuis

Eind april werd bekend dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het hybride productiehuis financieel wil ondersteunen. In dit initiatief staat talentontwikkeling van jongeren centraal. Hedon en Zwolse Theaters, die het productiehuis dragen, bleken bereid om, samen met het kunstenonderwijs, verantwoordelijkheid te nemen. Zij willen in het productiehuis de schouders zetten onder de ontwikkeling van onder andere jongerentheater. Ook wordt een stevige doorlopende leerlijn vormgegeven. Deze partners staan bovendien garant voor een solide bedrijfsvoering en hebben ook de mogelijkheden om de eigen faciliteiten in te zetten.


Gepubliceerd op:

Welkom bij het Hedon Productiehuis

Wij zijn een eigen innovatief productiehuis onder de vleugels van poppodium Hedon in Zwolle en richten ons op het ontwikkelen van nieuw cultureel programma, talentontwikkeling en het creëren van verrassende producties. Hedon wil hiermee een bijdrage leveren waarmee ook in de toekomst een mooi divers kwalitatief programma-aanbod op de Nederlandse podia te zien is. Na een lange druk op programma’s voor talentontwikkeling, cultuureducatie en exploitaties van podia is terecht de vraag ontstaan wie er over vijf tot twintig jaar op de Nederlandse podia staan. Wij willen een bijdrage leveren aan een popklimaat waarin talenten kunnen doorgroeien tot professional en waar professionals ondersteund worden bij de ontwikkeling van verrassende nieuwe podiumproducties. Door middel van het Hedon Productiehuis wil Hedon het lokale klimaat voor popcultuur ondersteunen en verbeteren.